2022-05-18 12:36:25• hírek • MTI

Európa-liga döntő: Régóta várt nagy sikerre hajt az Eintracht és a Rangers

Az Eintracht Frankfurt és a Glasgow Rangers több évtized várakozás után első nagy nemzetközi diadalára hajt a labdarúgó Európa-liga szerdai döntőjében.

A német csapat 1980-ban a sorozat elődjének tekinthető UEFA Kupát, míg a skót együttes éppen ötven éve a KEK-et nyerte meg, azóta viszont egyik félnek sem jött össze az átütő siker. A szurkolók felfokozott várakozását mutatja, hogy mindkét klub akár 100 ezer belépőt is el tudott volna adni a találkozóra, s noha a sevillai Ramón Sánchez Pizjuán Stadionba csak alig több mint 42 ezer néző tekintheti meg a helyszínen a meccset, a hírek szerint 70 ezer skót és 50 ezer német drukker érkezik az andalúziai városba. A két klub egyébként 10-10 ezer jegyet kapott.

A találkozó tétjét csak növeli, hogy a győztes a következő idényben a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelhet. Ez különösen fontos lehet a Frankfurtnak, miután a Bundesligában 11. helyen zárt, azaz ha alulmarad a döntőben, akkor egy évet távol marad a nemzetközi porondtól. A Rangers skót másodikként a BL-selejtezőt hagyhatná ki diadala esetén.

"Az Eintracht, a szurkolók, a klub és a játékosok számára is a valaha volt legfontosabb, hogy 42 év után ismét nemzetközi trófeát nyerjünk" - mondta Oliver Glasner, a frankfurtiak vezetőedzője. "Rendkívüli, hatalmas jelentősége van a meccsnek, ezért mindent megteszünk, hogy a trófeával térjünk haza, hogy aztán egy-két éjszakán át a szurkolóinkkal együtt ünnepeljünk".

"Már most hihetetlen energia érződik a csapaton. Alig várjuk a meccset, egyetlen győzelemre vagyunk attól, hogy történelmet írjunk" - fogalmazott Aaron Ramsey, a Rangers walesi középpályása. "Nyilvánvalóan nagyon nehéz elérni ezt a szakaszt, kell egy kis szerencse is hozzá, de néhány teljesítményünk fantasztikus volt. Nem lep meg, amit elértünk".

Ramsey a Rangers eddigi teljesítménye kapcsán arra utalt, hogy bár a menetelés során hétszer is kikaptak, mégis olyan, esélyesebbnek tartott riválisokat búcsúztattak el, mint két másik német csapat, a Frankfurtnál egyaránt magasabban jegyzett Borussia Dortmund és a három magyar válogatott játékost - Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominiket - is foglalkoztató RB Leipzig.

Glasner ennek megfelelően nagy tisztelettel beszélt a skót riválisról, amely szerinte megmutatta, hogy kiváló csapat és jól felkészült a német futball képviselőire. A Frankfurt azonban ellenfeléhez hasonló magabiztossággal várhatja a döntőt, mivel ugyancsak nehéz úton, ráadásul veretlenül küzdötte magát a döntőbe. A Real Betis és a West Ham United mellett például kiejtette a BL-ből való kiesése után nagy favoritnak tartott Barcelonát is.

"Nagyon kiegyenlített, küzdelmes mérkőzésre számítok" - jelentette ki a Frankfurt trénere.

Kollégája, Giovanni van Bronckhorst, akit novemberben neveztek ki a Rangers élére, miután Steven Gerrard az Aston Villához távozott, elsősorban arról beszélt, hogy a kieséses szakaszban a játékosai hozzáállása példaértékű volt. Szerinte csapatában megvan a megfelelő minőség ahhoz, hogy megnyerje a döntőt, azt nevezte a legfontosabbnak, hogy a hitük is megvan a győzelemhez.

Az Európa-liga döntője szerdán 22 órakor kezdődik a szlovén Slavko Vincic sípjelére. A mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti.

Út a döntőig

Az Eintracht Frankfurt a német labdarúgó-bajnokság ötödik helyezettjeként rögtön az Európa-liga csoportkörében kezdte a szereplését, míg döntőbeli ellenfele, a Glasgow Rangers skót bajnokként a Bajnokok Ligája selejtezőjében rajtolt, de azonnal átkerült a második számú kupasorozatba, mivel alulmaradt a svéd Malmővel szemben.


    Az Eintracht Frankfurt veretlenül menetelt a sevillai döntőig: útja során hétszer győzött és ötször döntetlent játszott. Noha a negyeddöntőben az esélyesebbnek tartott Barcelonát is kiejtette, igazán egy másik spanyol csapattal, a Real Betisszel gyűlt meg a baja, a sevillai gárda ellen csak hosszabbításban csikarta ki a továbbjutást a 16 között.

    A skótoknak sokkal hosszabb és göröngyösebb volt az útja a fináléig. Egyrészt nekik már a nyári selejtezők során játszaniuk kellett két párharcot, másrészt csoportmásodikként a nyolcaddöntőbe jutásért is futballozniuk kellett. A Rangers hét győzelem és négy döntetlen mellett összesen hétszer szenvedett vereséget, ennek ellenére sikerült eljutnia az andalúziai városba. A Malmővel szembeni kettős vereség után a csoportkörben is kétszer maradt alul, majd az egyenes kieséses szakaszban úgy nyerte meg mind a négy párharcát, hogy háromban is kikapott egyszer. Ami közös a német és a skót csapat menetelésében, hogy utóbbi is egyszer kényszerült hosszabbításra, méghozzá a Braga elleni negyeddöntőben.

    A két csapat útja a döntőig:
    Eintracht Frankfurt:
    --------------------
    Európa-liga:
    D csoport:
Eintracht Frankfurt-Fenerbahce (török) 1-1
Antwerp (belga)-Eintracht Frankfurt 0-1
Eintracht Frankfurt-Olimpiakosz (görög) 3-1
Olimpiakosz-Eintracht Frankfurt 1-2
Eintracht Frankfurt-Antwerp 2-2
Fenerbahce-Eintracht Frankfurt 1-1
    A csoport végeredménye: 1. Eintracht Frankfurt 12 pont, 2. Olimpiakosz 9, 3. Fenerbahce 6, 4. Antwerp 5

    nyolcaddöntő:
Real Betis (spanyol)-Eintracht Frankfurt 1-2
Eintracht Frankfurt-Real Betis 1-1 - hosszabbítás után
    negyeddöntő:
Eintracht Frankfurt-Barcelona (spanyol) 1-1
Barcelona-Eintracht Frankfurt 2-3
    elődöntő:
West Ham United (angol)-Eintracht Frankfurt 1-2
Eintracht Frankfurt-West Ham United 1-0

    Glasgow Rangers:
    ----------------
    Bajnokok Ligája:
    selejtező, 3. forduló:
Malmö FF (svéd)-Glasgow Rangers 2-1
Glasgow Rangers-Malmö FF 1-2

    Európa-liga:
    selejtező, 4. forduló:
Glasgow Rangers-Alaskert (örmény) 1-0
Alaskert-Glasgow Rangers 0-0

    A csoport:
Glasgow Rangers-Olympique Lyon (francia) 0-2
Sparta Praha (cseh)-Glasgow Rangers 1-0
Glasgow Rangers-Bröndby (dán) 2-0
Bröndby-Glasgow Rangers 1-1
Glasgow Rangers-Sparta Praha 2-0
Olympique Lyon-Glasgow Rangers 1-1
    A csoport végeredménye: 1. Olympique Lyon 16 pont, 2. Glasgow Rangers 8, 3. Sparta Praha 7, 4. Bröndby 2

    a legjobb 16 közé jutásért:
Borussia Dortmund (német)-Glasgow Rangers 2-4
Glasgow Rangers-Borussia Dortmund 2-2
    nyolcaddöntő:
Glasgow Rangers-Crvena zvezda (szerb) 3-0
Crvena zvezda-Glasgow Rangers 2-1
    negyeddöntő:
Braga (portugál)-Glasgow Rangers 1-0
Glasgow Rangers-Braga 3-1 - hosszabbítás után
    elődöntő:
RB Leipzig (német)-Glasgow Rangers 1-0
Glasgow Rangers-RB Leipzig 3-1

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: